Tag «przyprawy»

przyprawy

Menu poproszę

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To również klienci, wystrój wnętrza i jakże istotne menu. Nie chodzi tylko o sam zestaw potraw serwowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie najistotniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zafoliowana kartka, to trzeba sprawdzać, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeżeli to książeczka, to musimy przejrzeć każdą pod koniec dnia i zobaczyć czy nie znalazły się wśród kartek jakieś okruchy. To bardzo ważne żeby menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Ważne jest również to, by, co jakiś czas dokonać przeglądu dań i wyrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.