
Czarna herbata ma wiele cennych właściwości, jakie zbawiennie mogą wpłynąć na nasz układ odpornościowy (wybierz coś dla siebie). Jest fenomenalna dla osób starających się wystrzegać kawy, ponieważ zawiera dużo teiny, jaka działa podobnie do kofeiny: pobudza i orzeźwia. Stopuje także rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.
Nie zwlekaj – tylko wejdź na pomocny link, z którego dowiesz się dużo interesujących informacji dotyczących tego tematu.
Poprzez zawarte w niej flawonoidy wzmacnia naczynia krwionośne. W dodatku chroni zęby przed próchnicą (tutaj powinno się jednakże pamiętać, aby nie słodzić jej kilkoma łyżeczkamii cukru).
Osoby ze słabym krążeniem mogą zdecydowanie pić jej duże ilości, gdyż poprawia ona obieg krwi w organizmie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia dolegliwości serca. Te cenne własności sprawiają, iż tak niewyszukany trunek jak czarna herbata staje się nagle czymś wyjątkowym. Należy jednakże pamiętać o prawidłowym sposobie jej parzenia. Żeby zatrzymać jej wszystkie walory należy zalać listki bądź torebkę z suszem gorącą, lecz nie wrzącą wodą i trzymać pod przykryciem przez plus minus 5 minut. Długość zaparzania podana jest w większości wypadków na opakowaniu, zależy bowiem od jej rodzaju. Najpopularniejsze to: czarna herbata z dodatkami (sprawdź ofertę – portal Magia orientu), Darjeeling i Cejlon.
