Uznany jest za rakotwórczy, dlatego powinno się go unikać w pożywieniu. Najzdrowsze jest chude mięcho drobiowe a także ryby. Nie zapomnij ich doprawić świeżymi ziołami, jakie z powodzeniem wymienią sól. Dorzuć też sałatki: sałatka z zielonych ogórków i sałatka z fasolki szparagowej będą wyborne i doskonałe. Potrawy z grilla zdołają być jadalne i zdrowe naraz – dla wielu jest to dalej abstrakcja (tutaj: z zielonych ogórków). W sieci czy gazetach odszukamy masę przepisów z takim zamysłem – dania z drobiu z sałatką helleńską, wołowina z sosem na bazie jogurtu lub szaszłyki.
Wspaniałe są również grillowane jarzyny, które dadzą uczucie sytości, a przyprawione ziołami i obrobione cieplnie na ruszcie otrzymają niesamowity aromat. Unikaj nabywania tacek z skończonym zamarynowanym mięsem na grill. Tego rodzaju dania bywają nieświeże i niezmiernie kaloryczne.
Wielu ludzi kojarzy potrawy z grilla tylko z kiełbaskami czy karczkiem. Owszem, są to towary, jakie zazwyczaj wstawiamy na ruszt, chociaż nie wypada zapominać o daniach z drobiu, warzywach – pod warunkiem, że nie polejemy ich litrem oleju a także nie podamy z sosem na podstawie majonezu – będą zdrowe i smaczne.
Jeżeli zainteresował Cię ten materiał, to w tym miejscu znajduje się notka z serwisu, która też ma niezwykle interesujące informacje na prezentowany tutaj temat.
Doskonale sprawdzi się oczywiście sałatka z zielonych ogórków jak również sałatka z fasolki szparagowej (zobacz tą: z fasolki szparagowej).