
Nawet jeżeli przyrządzamy zdrowe jedzenie, na przykład warzywa, to gotując je w zwykły sposób pamiętajmy, iż najcenniejsze witaminy i minerały pozostają w wodzie, którą później wylewamy. Jeżeli chcemy jeść istotnie zdrowo, i przy tym cieszyć się wybornym smakiem i wyrazistym kolorem przyrządzanych potraw, to warto zdecydować się na gotowanie na parze (tym bardziej, że obecnie w sieci można kupić takie cuda jak do szparagów. Na przykład, gotując ziemniaki w wodzie, tracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w przypadku potasu, ziemniaki duszone tradycyjne mają go mniej aż o 50 procent, natomiast gotowanie na parze sprawia, że jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc faktycznie ogromna. Gotowanie na parze powoduje, że potrawy, jakie przyrządzamy są o wiele zdrowsze, gdyż dają organizmowi więcej wartościowych witamin oraz minerałów. Duszenie w wodzie wypłukuje niemało wartościowych witamin, nie tylko potas, lecz także żelazo, wapń bądź magnez.
Obecnie bez problemu odnajdziemy różnorodne typy garnków, jakie są oddane do gotowania na parze, takich jak przykładowo parowar, który jest urządzeniem niezmiernie wielofunkcyjnym.
Chcesz dowiedzieć się więcej na ów ciekawy temat? Zapraszamy w takim razie na naszą następną witrynę – można zobaczyć tam (https://www.pakujmy.pl/pl/c/Papier-toaletowy/78) link i trzeba w niego wejść.
W parowarze możemy od razu przygotować parę różnych potraw, bo ma on kilka poziomów, na przykład 2 czy 3. To sprawia, iż przygotowywanie posiłków jest znacznie szybsze – click. Innym dodatkiem do duszenia na parze jest sitko bambusowe, które nakłada się na zwykły garnek. Jest ono odporne na bardzo wysokie temperatury i na pewno okaże się praktyczne w naszej kuchni.