
Powłoka tytanowa – tytan jest przede wszystkim niezwykle wytrzymały oraz bardzo odporny na zarysowania (potrawy można mieszać także metalowymi sztućcami). Powłoka tytanowa sprawia, że jedzenie – restauracja tarnowo podgórne nie przykleja się do powierzchni w czasie smażenia. Tak samo jak w sytuacji teflonu – im grubsza powłoka, tym większa jej odporność mechaniczna. Do powłok tytanowych bardzo często dodaje się coś ceramicznego (np. porcelanę), co sprawia, że powierzchnia patelni jest zdecydowanie bardziej śliska i nieprzywierająca.

Powłoka marmurowa – uchodzi za najtrwalszą, bo marmur jest bardzo odporny na zarysowania, przywieranie oraz odkształcenia. Ten typ powłok wykorzystuje niewielu producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest ostatnio coraz bardziej znana. Patelnie z tego typu powłoką rzeczywiście równomiernie się nagrzewają, dzięki czemu na powierzchni nie wytwarzają się ciepłe i zimne punkty. Śliska powłoka powoduje, że smażone składniki nie będą przywierać do powierzchni. Ceramika jest odporna na zarysowania. O odpowiedniej powłoce oraz wytrzymałości danego naczynia powinniśmy pamiętać także w pozostałych sytuacjach, jak np. kupujemy gęsiarke – polecana gęsiarka. To niezwykle ważne naczynie kuchenne, najlepiej jak jest żeliwne, ponieważ dzięki temu jest w stanie wytrzymać dość znaczne temperatury i to przez długi czas. Miejmy na uwadze więc, iż jak planujemy kupno nowych naczyń i urządzeń do kuchni, to zawsze wybierajmy jak najbardziej jakościowe rzeczy.