Tag «aromat»

aromat

W jaki sposób zatrzymać smaki lata dłużej? – szybkie metody na przetwory z letnich owoców

Obecna pora roku jest szalenie bogata w owoce. Jest to eden dla osób, które kochają smak i aromat owoców, którymi w zimie bardzo trudno się cieszyć. Teraz miejscowe stragany aż uginają się pod ilością dostępnych owoców – jest ich tak wiele, że z pewnością każdy odnajdzie coś dla siebie, a aromat owoców rosnących w letnim słońcu, jest nie do powtórzenia! Jednakże ciepła pora roku niestety kiedyś przeminie, co zatem uczynić, by smak letnich owoców został z nami znacznie dłużej? Należy podkreślić, że owoce to nie tylko smak i zapach, ale głównie cenne witaminy, które są niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu, nie pozostaje zatem nic innego, jak zabrać się za przygotowywanie przetworów!

Białe czy czerwone – które wino kupić?

Nie trzeba być entuzjastą wina, aby znać takie nazwy jak na przykład Chianti, Marsala czy Bardolino. Owe wina włoskie to jedne spośród najbardziej popularnych jak również cenionych trunków na świecie. Nic w tym podejrzanego. Włochy zaliczają się najstarszych regionów, zajmujących się uprawą winogron.

Dlaczego niektóre produkty żywnościowe działają analogicznie jak narkotyki?

Specjaliści od odpowiedniego odżywiania i dietetycy alarmują, aby kupować towary żywnościowe bez glutaminianu sodu. Czy aktualnie możliwe jest zdrowe żywienie bez jakichkolwiek sztucznych składników, czy ulepszaczy pokarmów – okazuje się, że tak.
Trzeba jednak niezwykle bacznie czytać wszystkie etykiety i mieć świadomość, że w gospodarce wykorzystywane są różne glutaminiany – nie tylko sodu, ale także przykładowo potasu, wapnia czy też kwas glutaminowy.