
Niestety szanse na wykrycie takiego procederu są niewielkie, potencjalne również nie są zbyt wysokie, więc niektórzy nieuczciwi producenci żywności bezkarnie pozwalają sobie na oszukiwanie klientów. Dodatkowo żywność wytwarzana przemysłowo, nawet jeżeli jest to w zgodzie z obowiązującymi normami, zwyczajnie jest niesmaczna, bardzo dobrze o tym wiedzą osoby, które miały kiedykolwiek możliwość, aby porównać smak fermowego kurczaka z tym, który biegał po podwórku i zjadał zboże i robaki.
Ponieważ zwiększająca się liczba konsumentów zaczyna zwracać uwagę na zdrowie, to trudno się dziwić, że coraz większą popularnością cieszy się żywność eko. Wytwarza się ją całkowicie naturalnymi technikami, bez używania nawozów i środków chemicznych, dzięki czemu jej odżywcze wartości są znacznie większe niż żywności produkowanej przemysłowo.
Również duże sieci handlowe powoli zaczynają dostrzegać potencjał takiej żywności, i w dużej ich części powstają odpowiednie stoiska z naturalnymi produktami. Wprawdzie na razie ich udział w handlu nie jest duży, ale biorąc pod uwagę fakt, że coraz większa część społeczeństwa zamierza zdrowo jeść, to można się spodziewać dużej dynamiki rozwoju.