
Przede wszystkim zasadniczy jest materiał, z którego zrobione jest ostrze. Ostrze musi składać się z kilku warstw stali, jakie będą gwarantować jego wytrzymałość oraz pożądaną ostrość. Nikt bowiem nie lubi kroić tępymi nożami, jakie nie tylko denerwują, lecz także sprawiają, że plasterki w ogóle nie są idealne, a zupełnie przeciwnie – obszarpane i na pewno nie nadają się do ułożenia na talerz dla gości. Najlepiej jest weryfikować ostrość noża w sklepie, gdy pozwolą nam na to sprzedawcy. Jeżeli nie – powinniśmy pójść w inne miejsce, bo najwyraźniej wcale nie są to dobre noże, skoro boją się oni zaprezentować ich działanie zainteresowanym klientom. Oprócz tego nóż (nóż z ząbkami) powinien dać się naostrzyć. Niewątpliwie nie będzie to niedrogi nóż (np. japońskie noże damasceńskie), ale po kilku piłowaniach nie utracimy połowy noża. W tanich nożach ostrze bardzo szybko się kruszy, w wyniku czego tak naprawdę płacimy więcej, gdyż musimy zmieniać noże właściwe co chwilę. W nożach istotna jest również ich rękojeść. Rączka powinna być dostosowana do dłoni, tak, aby ręka nie męczyła się również w czasie dłuższego krojenia. Materiał natomiast, z którego jest zrobiona, nie może przyczyniać się do potliwości dłoni. Niektórzy mają z tym wielki problem, więc nie warto go jeszcze powiększać.

W szczególności popularna jest marka Zwiling. Noże (przykładowo – , jakie wychodzą z jej produkcji, z chęcią zakupują fachowi kucharze z całego świata. Dlaczego? Zwiling stał się niezaprzeczalnym specjalistą w produkcji wysokiej klasy noży, które odróżniają się trwałością oraz estetyką. Najbardziej ceniony jest nóż damasceński, gdyż stal, z której jest wykonany, gwarantuje piękny wygląd i trwałość produktu. Dobrze zwrócić uwagę na noże niniejszego producenta, gdyż na pewno nie rozczarują naszych oczekiwań i jeszcze nieraz wrócimy do asortymentu przez niego wytwarzanego.