
Patelnie produkuje się obecnie z kilku różnych materiałów różniących się przewodnictwem cieplnym i funkcjonalnością, warto więc przed kupnem poświęcić chwilę czasu na zapoznanie się z choć podstawowymi informacjami Najbardziej popularnymi współcześnie patelniami sprzedawanymi w większości sklepów są patelnie z teflonu, a pośród nich spotyka się również wiele ich wersji i odmian. Cechą wspólną takich patelni jest nieprzywieralna, wewnętrzna warstwa z teflonu – . Za to reszta wykonana jest z rozmaitych materiałów, zależnie od firmy, lepsze modele posiadają też odpowiednio skonstruowane dna, pozwalające na dużo szybsze ogrzanie i dłuższe trzymanie temperatury.
Niezwykle podobne cechy mają patelnie wykonane z tytanu, z tym że warstwa na nich jest znacznie wytrzymalsza na różnego rodzaju mechaniczne uszkodzenia. Powoli wkraczają one na rynek, lecz szybsze zdobywanie popularności na razie blokuje ich cena, znacznie większa niż tradycyjnych modeli.
Zrobisz krok do przodu, jeśli obejrzysz, co posiada rzetelna oferta (www.mti-furninova.pl/). Sprawdź, że naprawdę dane na niej zawarte są istotne.
Za to nieco na popularności zaczęły w ostatnim czasie tracić patelnie żeliwne. Dawniej naprawdę były popularne, bo żeliwo ma bardzo duże własności termiczne i długo utrzymuje ciepło, obecnie wybiera je dużo mniej osób, być może z powodu tego na to, że są dość kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatnie.