
Karty dań w dobrych restauracjach (więcej tutaj), zawierają bogatą ofertę potraw kuchni polskiej. Powrót do korzeni jest w dobie globalizacji niezwykle ważny, by ochraniać typowo polskie smaki i jedzenie różnych krain naszej Ojczyzny. Co warunkuje, że restauracja – sosushi napachanie restauracja staje się niepowtarzalna? Miejsce? Mistrz kuchni? A może wystrój?
W porządnej restauracji muszą być pobudzone wszystkie zmysły. Bodaj najbardziej doświadczony mistrz kuchni, nie zagwarantuje powodzenia i dobrej opinii restauracji, jeżeli prócz smaku, który bez wątpienia wpada w pamięć, nie będzie ona miała dobrego klimatu . Za atmosferę odpowiadają osoby, które odwiedzają jadłodajnie. Urządzenie przestrzeni musi być spokojne, stylowe.
Na początek istotny jest obrus, który jest fundamentem porządnie nakrytego stołu. Sztućce można podać w właściwym pojemniku do podawania sztućców. Aby uniknąć chaosu, przyprawniki należy położyć na dwóch skrajnych częściach stołu. Ładnie i gustownie wykonany płatnik kelnerski doda szyku. Gdy po posiłku podajemy herbatę, to można to zrobić w specjalnie do tego celu przygotowanych pojemnikach do podawania herbaty.