Jeśli chcesz zdobyć uzupełniające informacje na omawiany temat, to przejrzyj serwis (http://jednosc.pl/en/products/wheat-pellets/36-square-grille-2), która takiego typu dane posiada. Na pewno będą interesujące.
Do ostudzonego wywaru dodajemy 1 kg peklosoli, łyżkę cukru oraz pięć gram nominy. Przyrządzoną solanką nastrzykujemy szynkę, aby masa mięsa zwiększyła się o blisko 10 -15 proc. Możemy oczywiście peklować zupełnie inaczej, jednak wtedy trwa to minimum 10 -14 dni.

Nastrzyknięte mięso musimy zagłębić w pozostałej solance oraz peklować 2-4 dni w temperaturze 4-6 st. C. Następnie, po osuszeniu, wędzimy je 2 godziny do otrzymania należytego zabarwienia. Trzeba pamiętać, iż najlepszy dym oraz najsmaczniejsza szynka jest, kiedy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.
Żeby przygotować własne przetwory mięsne nie potrzeba dużego wysiłku ani dużych kosztów. Możemy na początek spożytkować beczułkę z obciętym dnem. Możemy również zakupić wędzarkę, są już w sprzedaży przenośne – balkonowe lub ogrodowe. A kiedy zabawa w wędzenie spodoba się nam, warto wybudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie nagminnie zwą amatorzy domowych wędlin, często sami budują wędzarnię, dbając, by palenisko było należycie daleko od komory z mięsem, ażeby produkty rzeczywiście wędziły się, nie zaś piekły. Większa część unika też wykorzystywania gotowych polepszaczy. Dla niektórych wręcz peklosól jest czymś niedopuszczalnym. Na jedno wędzenie możemy zakupić gotowe zrębki z drzew owocowych, bukowych lub olchowych.